Sjors Creatief

De weg naar de plaatselijke voetbalclub weten kinderen vaak wel te vinden, maar er is nog zoveel meer te doen. Hier speelt het platform Sjors perfect op in en dat blijkt wel uit de cijfers en statistieken: kinderen kiezen vaak meerdere activiteiten om te proberen, ook minder bekende activiteiten. Sjors Sportief en Creatief lopen inmiddels al in diverse gemeenten in Nederland.

Bijna 5 jaar in Enschede

Vanaf het schooljaar 2017-2018 is Sportaal in Enschede gestart met Sjors Sportief. Dit is een sportkennismakingsconcept waarbij basisschoolleerlingen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met sport. Er deden 58 sportaanbieders en 1.500 kinderen mee!

In het schooljaar 2018-2019 haakte ook Cultuur in Enschede aan en startten we met Sjors Creatief. Met schooljaar 2022-2023 gaan we alweer richting 5e jaargang van Sjors Creatief!

Kennismaking voor kinderen

De Enschedese sport- en cultuuraanbieders plaatsen hun aanbod op de website Enschede Actief.
Dit aanbod wordt vervolgens gebundeld afgedrukt in een gezamenlijk programmaboekje. Alle basisschoolkinderen in Enschede (13.000!) ontvangen vervolgens in september een exemplaar van het Sjorsboekje.

Met het boekje in de hand kunnen ze zich rustig oriënteren op het aanbod en zo hun talenten ontdekken. Het drukken van de boekjes en de verspreiding daarvan naar alle scholen verzorgen wij (Sportaal en Cultuur in Enschede).

Inschrijven activiteiten via website

Via de website enschedeactief.nl kunnen de kinderen zich inschrijven voor een of meer activiteiten. Ze kunnen meteen zien wanneer en waar hun activiteit plaatsvind, ze zich aanmelden voor meerdere activiteiten. Aan de meeste activiteiten kunnen ze gratis deelnemen, sommige aanbieders vragen een kleine bijdrage.

Het aantal inschrijvingen ligt hoog: vele kinderen komen een kijkje in de keuken nemen bij een sportvereniging of culturele aanbieder. Zo’n 15% wordt ook nog eens lid, waarmee structurele deelname wordt bewerkstelligd.

Doe mee – bied ook activiteiten aan!

Als cultuuraanbieder krijg je de kans om aankomend schooljaar jouw activiteiten te promoten door kennismakingsactiviteiten aan te bieden. Deelname voor jou is gratis!
Wil je vermeld worden in het boekje van 2022-2023? Zorg dan dat jouw registratie als creatieve aanbieder, en minimaal 1 activiteit voor de zomervakantie op de website staat!

Je kunt registreren en jouw activiteit(en) aanbieden via enschedeactief.nl. Hoe dit in zijn werk gaat, vind je beschreven in onderstaande brief.

Promotie materiaal

  • Boekje: aan het begin van het schooljaar delen we de boekjes op alle Enschedese basisscholen uit. Een voorbeeld van het Sjors boekje (van 2022-2023) vind je hier.
  • Flyer: aan het begin van de 2e helft van het schooljaar, zo rond eind januari/begin februari, delen we een flyer uit op de basisscholen. Zo herinneren we kinderen en hun ouders/verzorgers aan de activiteiten die via Sjors te doen zijn. Deze actie zien we terug in het aantal inschrijvingen. In februari zorgt dit voor een piek in deze aantallen. Zorg er als aanbieder dus voor dat je activiteiten aanbied gedurende het hele schooljaar!
    De flyer van februari 2023 vind je hieronder:

 

Voor welke aanbieders?

Het platform is bedoeld om laagdrempelig activiteiten in de vrije tijd aan te bieden. Kinderen in de leeftijd 4-12 jaar kunnen daarmee kennismaken met activiteiten om zo te proeven van wat bij hen past.

Daarmee is het platform dus gericht op structurele aanbieders van activiteiten; vaak zijn dit verenigingen, clubs en culturele instellingen en -ondernemers. Voor eenmalige activiteiten is ook plek; bijvoorbeeld een workshop of een activiteitenmiddag. Hou daarbij echter wel de principes van Sjors (laagdrempelig, ook qua financiële bijdrage) in het oog!

Activiteiten zo gratis mogelijk

Het platform is echt bedoeld voor een eerste en laagdrempelige kennismaking: je zou bijvoorbeeld proeflessen kunnen aanbieden. Als een kind na deelname méér wil, kan het zich inschrijven op het reguliere doorlopende aanbod. Om de laagdrempeligheid te borgen, vragen we aanbieders van activiteiten om de toegang gratis of zo laag mogelijk (bijv. €1) te houden.

Planning 2022-2023

Let op; deze deadlines zijn naar voren gehaald vergeleken met andere jaren! Zo sluit Sjors beter aan op het schooljaar, en de regulieren activiteiten van de aanbieders. Doorstromen van kinderen die met Sjors mee doen wordt hierdoor makkelijker.

Wil je in het Sjors boekje komen? Meld je dan aan als aanbieder voor het nieuwe schooljaar Sjors Creatief, én meldt minimaal één activiteiten voor het nieuwe schooljaar aan. Doe dit op www.enschedeactief.nl.

TIP:

Je komt in het boekje als je je aanmeld als aanbieder voor het nieuwe schooljaar, én een activiteit invoert voor het desbetreffende schooljaar.

Website

Op de website kan je altijd, dus ook na de deadline van het boekje, extra activiteiten invoeren.

Doe je mee?

Een kans om niet te missen! Ook komend schooljaar gaan we langs alle basisscholen om de boekjes in groep 1 t/m 8 uit te delen. Hoe vaak krijg je de gelegenheid om je vereniging /organisatie onder de aandacht te brengen van 13.000 kinderen?

Meer weten? Mail naar quinta@cultuurinenschede.nl. Bellen kan op 0638754846.