Kennisbank

Je maakt muziek, dans, zingt, speelt toneel, schildert, etc. omdat daar je hart ligt. Dit doe je alleen, in een groep of bij een vereniging en met veel plezier. Om dit te kunnen blijven doen of je werk te tonen aan de omgeving heb je soms (extra) geld nodig, kennis over de promotie van je werk, extra leden, et cetera.

In deze kennisbank vindt u meer informatie zaken die om te maken hebben met uw activiteit of vereniging:

________________________________________________________________________________

Toekomstcheck voor organisaties

Het draaiend houden van een amateurkunstorganisatie vergt nogal wat van haar vrijwilligers. Uit onderzoek is gebleken dat er behoefte is aan meer vrijwilligers, leden, publiek, en geld. Een plan voor ledenwerving ontbreekt vaak, en lijntjes met organisaties als scholen of bibliotheken worden maar mondjesmaat gelegd. Bij veel organisaties is er behoefte aan duidelijkere beleidsvoering en een lange-termijnperspectief. Maar hoe zet je de eerste stappen om je organisatie toekomstklaar te maken?

Kunstloc Brabant heeft (samen met Pyrrhula Research) na onderzoek 10 randvoorwaarden bepaald voor een vitale amateurkunstorganisatie. Test met deze toekomstcheck de huidige veerkracht van je organisatie. Gebruik het als checklist en kijk met het stappenplan hoe je je organisatie vitaler kunt maken! Lees meer op de site van Kunstloc Brabant.

Voor vragen over deze onderwerpen kan je natuurlijk ook altijd bij ons terecht.
Hier vind je onze contactgegevens.

________________________________________________________________________________

WBTR – Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Op 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen.
Het niet voldoen aan de WBTR kan gevolgen hebben voor jou als bestuurder.

In de voorbereiding op deze wet zijn er een aantal vormen van ondersteuning.

Op woensdag 24 maart jl. bood Sportaal het webinar ‘Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen’ (WBTR) aan aan verenigingen of stichtingen. Per 1 juli 2021 treedt deze wet in werking. De WBTR is onder meer bedoeld om de regels over aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen duidelijker te regelen.

Maar wat moet je nu geregeld hebben of wat kan per volgende statutenwijziging ingevoerd worden? Notaris Frank Röben van Kienhuis Hoving verzorgt dit webinar en legt precies uit hoe het zit.
De webinar vind je hier.

En er is nog meer informatie ter ondersteuning:

  • De landelijke website WBTR.nl is een initiatief van landelijke koepelorganisaties en grotere verenigingen om hun leden te ondersteunen.
    Zij hebben een Stappenplan waar je gebruik van kan maken. Deze is echter niet gratis. Maar sinds kort kan elke cultuurvereniging 50% korting krijgen op hun dienst. Lees meer
    .
  • Koornetwerk Nederland en de KNMO hebben samen een webinar georganiseerd.
    Meer informatie hierover is terug te vinden op de site van het LKCA.
    Op de site van Koornetwerk Nederland staat een artikel over de WBTR.
    De webinar is hier terug te kijken.
  • Landelijke sportorganisatie NOC NSF heeft ook een webinar gegeven over dit onderwerp. Deze is terug te kijken via deze link.
  • Kijk ook op de site van KunstLoc Brabant voor nog meer ondersteunings-documenten.

Wil je de volledige officiële tekst van de nieuwe wet lezen? Deze is gepubliceerd op 11 december 2020 en per 1 juli aanstaande van kracht. De gehele tekst is hier te vinden

________________________________________________________________________________

Projectplannen schrijven

In dit document (pdf) vindt je informatie over wat er in een projectplan moet staan.

________________________________________________________________________________

Rechtsvormen

De organisatie Cultuur+Ondernemen heeft informatie over verschillende rechtsvormen op een rij gezet. Dit overzicht vind je hier.
Ook vind je hier tips over het opzetten van een stichting.

________________________________________________________________________________

Lezingen, workshops en andere kennissessies

Verenigingen lopen regelmatig tegen dezelfde vragen en problemen aan. De Cultuurcoach organiseert daarom samen met de Cultuurmakelaar regelmatig bijeenkomsten op verschillende thema’s, zodat verenigingen kennis kunnen halen én delen.

Vraagstukken met elkaar bespreken levert nieuwe inzichten en samenwerking op. Op de pagina agenda staat een overzicht van de komende bijeenkomsten.

__________________________________________________________________________________________