Update coronamaatregelen voor amateurkunstveld

Update Coronamaatregelen

24 februari 2021

 

 

 

Algemene richtlijnen Rijksoverheid
De basisregels voor iedereen lees je hier:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/gezondheidsadviezen.

Veel gestelde vragen over cultuur vind je hier:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/cultuur

Er zijn nog 2 categorieën voor (culturele) activiteiten: activiteiten binnen en activiteiten buiten.
Zie algemene regels voor binnen en buiten.

.

LKCA
Zij schrijven:
De gevolgen en maatregelen rond de coronacrisis volgen elkaar snel op, ook voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Wij merken dat er veel vragen zijn.
Om deze vragen te beantwoorden houden wij het artikel ‘Wat mag er wel en niet’ voortdurend up to date.

In dat artikel wordt ook verwezen naar:

 • protocollen voor diverse disciplines, zoals dans, theater, zang en muziek,
 • en het algemene protocol voor de sector cultuureducatie en -participatie.
  .

Enkele belangrijke punten

 • Er zijn op 23 februari wat versoepelingen aangekondigd, maar helaas nog niet voor ons culturele veld.
  Om het coronavirus terug te dringen, moeten het aantal contactmomenten, groepsvorming en reisbewegingen beperkt blijven.
  Culturele locaties, zoals muziekscholen en centra voor de kunsten, blijven daarom gesloten voor publiek. Je kan hier als amateurkunstbeoefenaar niet repeteren, of optreden zoals toneelspelen, dansen, muziek maken of acteren. Dit geld ook voor jeugdactiviteiten.
  Cultuurconnectie heeft wel vragen aan het ministerie van OCW gesteld over mogelijkheden voor dansactiviteiten voor jongeren buiten. Zodra daar duidelijkheid over is, melden we dat natuurlijk.
  .
 • Thuis mag u maximaal 1 bezoeker per dag ontvangen.
 • Buiten de eigen woning geldt dat u met maximaal 1 ander persoon anders dan een huishouden een gezelschap mag vormen (kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee).
  Een gezelschap is een groep mensen die samen ergens aan deelnemen of die zich samen ergens ophouden. Als daar zich mensen (spontaan) bij aansluiten, dan horen zij ook bij het gezelschap.
  Op dit verbod op groepsvorming (van max 2 personen buiten) bestaan uitzonderingen voor jongeren:

  • jongeren tot en met 12 jaar in algemene zin
  • jongeren tot en met 17 jaar voor jeugdactiviteiten;
  • jongeren tot en met 17 jaar voor sport
 • Er is een avondklok van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur ’s ochtends.
  .
 • Mondkapjes:
  Voor iedereen van 13 jaar en ouder: het dragen van een niet-medisch mondkapje in voor publiek toegankelijke binnenruimtes is vanaf 1 december verplicht.
  Bij de beoefening van theater, dans, acteren, muziek of vergelijkbare activiteiten, is het dragen van een mondkapje niet altijd mogelijk. Denk aan het bespelen van een blaasinstrument of bij zang. Daarom kan bij de beoefening van theater, dans, acteren, muziek of vergelijkbare activiteiten het mondkapje worden afgezet voor de duur van de beoefening. En enkel in de ruimte waar de beoefening plaatsvindt. Zoals een repetitieruimte, podium of opnameruimte.
  Op alle andere momenten in voor publiek toegankelijke binnenruimtes moet het mondkapje gedragen worden.

 

KNMO en Koornetwerk

 

Enschede / Veiligheidsregio Twente

Algemeen – informatie gemeente Enschede
Informatie over coronamaatregelen valt te lezen op de website van de gemeente Enschede www.enschede.nl/corona

Veiligheidsregio Twente
Om te zorgen dat de maatregelen gehandhaafd kunnen worden, geldt sinds 26 maart 2020 landelijk, dus ook in Twente, een noodverordening. Wanneer de landelijke maatregelen wijzigen, dan wijzigt de noodverordening ook. De laatste versie van de noodverordening VRT is van 4 november 2020.
Deze informatie vind je hier: https://vrtwente.nl/corona/

Op de site staat nu:
Er zijn veel besmettingen met corona. Daarom zijn de maatregelen aangepast. De regels zijn streng, dat is helaas echt nodig.

.

Protocol
Wil je met jouw groep repeteren, als de omstandigheden dat weer toelaten, dan moet een eigen protocol hebben. Het bovengenoemde protocol (plus aanvullingen van KNMO en Koornetwerk, waar nodig) kan je hiervoor als richtlijn gebruiken.

Dit protocol hoeft niet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeente Enschede.
De gemeente heeft vertrouwen in haar culturele veld en gaat er vanuit dat het veld zich houdt aan de richtlijnen van het RIVM. Hierdoor is er besloten geen meldplicht op te stellen voor het aanleveren van protocollen.

.

Informatiepunt
Er is vanaf nu een speciaal punt geopend door de gemeente Enschede waar culturele instellingen en verenigingen hun specifieke vragen kunnen stellen.
Heb je vragen waar je met de beschikbare informatie en na overleg met mij als Cultuurcoach nog niet helemaal uitkomt? Mail dan naar cultuurmaatregelen@enschede.nl.

 

Jeugdfonds Sport & Cultuur – Toolkit
Door de coronacrisis hebben meer gezinnen geldzorgen en dan wordt vaak als eerste bezuinigd op deelname aan sportclubs en culturele lessen.

Vorige maand heeft het Jeugdfonds Sport & Cultuur de campagne ‘Mag ik straks ook weer meedoen?’ gelanceerd, waarmee ouders geholpen kunnen worden als er thuis geen geld is.
Ook zijn er handige toolkits beschikbaar waarmee organisaties hun doelgroepen kunnen informeren over mogelijkheden bij het fonds.

De toolkit bevat onder andere teksten voor de website en nieuwsbrief, poster, flyer en teksten voor social media kanalen. De toolkit is te downloaden via https://jeugdfondssportencultuur.nl/voor-wie/toolkit-cultuur/.

Meer weten over de mogelijkheden? Mail dan naar communicatie.nederland@jeugdfondssportencultuur.nl

 

 

 

 

Reactie achterlaten

« Terug naar het nieuwsoverzicht