Update coronamaatregelen voor amateurkunstveld

Update Coronamaatregelen

26-09-2021

 

14 september 2021 vond weer een persconferentie plaats. De belangrijkste mededeling was daarbij: vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel.

Daar tegenover staat de invoering van een coronatoegangsbewijs (CTB) voor personen boven de 13 jaar voor toegang tot horeca, evenementen, sport en cultuur.

Cultuursector vrijwel volledig open
Vrijwel de gehele cultuursector kan vanaf 25 september weer volledig open, zonder 1,5 meter afstand en met gebruik van het coronatoegangsbewijs. Alleen voor evenementen die binnen georganiseerd worden en waarbij men niet zit, is een maximum van 75% van de totale bezoekerscapaciteit bepaald.

Wat mogen amateurkunstgroepen?

 • Een coronatoegangsbewijs is niet nodig bij kunst- en cultuurbeoefening, zoals repetities.
  Maar wanneer je publiek ontvangt bij de repetitie, dan heeft dat publiek wel een coronatoegangsbewijs nodig. Deze regels vind je op de site van de Rijksoverheid.
  .
  Aanvullende informatie van de gemeente:
  De verantwoordelijkheid voor het handhaven van de plicht om een toegangsbewijs te tonen ligt primair bij de organisator van het event. De handhavers van de gemeente treden (eerst) op wanneer geconstateerd wordt dat die handhaving door de organisator onvoldoende is of ontbreekt.  Dat kan leiden tot een waarschuwing of in geval herhaling of willens en wetens niet handhaven tot een boete of tijdelijke sluiting van de locatie.
  Wanneer bezoekers weigeren een QER- code te tonen of die niet hebben, heeft de organisator het recht en de plicht de toegang te weigeren. Wel is het verplicht duidelijk zichtbaar bij de ingang bezoekers te wijzen op de verplichting een toegangsbewijs te tonen.
  Wanneer je dus een locatie huurt voor een optreden, dan ben je als huurder de organisator en dus verantwoordelijk voor de handhaving.
  .
 • Organiseer je een bijeenkomst (optreden, concert, expositie, etc) voor publiek, dan zijn dit de regels voor het coronatoegangsbewijs.
  Ook hier lees je meer over dit coronatoegangsbewijs.
  Kort gezegd geldt zowel voor optredens binnen als buiten dat het coronatoegangsbewijs voor publiek verplicht is.
  .
 • Koornetwerk en de KNMO hebben hun protocollen aangepast.
  Zij zeggen hierbij: Met ingang van 25 september 2021 mag er weer gezongen en muziek gemaakt worden zonder de anderhalve meter afstand te bewaren. Maar als een groep zich veiliger voelt mét die anderhalve meter, kan het er ook voor kiezen om die te handhaven: het kabinet stelt dat het verstandig blijft om elkaar de ruimte te geven.

 

 

Algemene richtlijnen Rijksoverheid
De basisregels voor iedereen lees je hier:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/gezondheidsadviezen.

Veel gestelde vragen over cultuur vind je hier:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport

.

 

 

LKCA
Zij schrijven:
De gevolgen en maatregelen rond de coronacrisis volgen elkaar snel op, ook voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Wij merken dat er veel vragen zijn.
Om deze vragen te beantwoorden houden wij het artikel ‘Wat mag er wel en niet’ voortdurend up to date.

In dat artikel wordt ook verwezen naar:

 • protocollen voor diverse disciplines, zoals dans, theater, zang en muziek,
 • en het algemene protocol voor de sector cultuureducatie en -participatie.

 

Landelijke koepels

 

Enschede / Veiligheidsregio Twente

Algemeen – informatie gemeente Enschede
Informatie over coronamaatregelen valt te lezen op de website van de gemeente Enschede www.enschede.nl/corona

Veiligheidsregio Twente
Alle informatie vind je hier: https://vrtwente.nl/corona/

.

Informatiepunt
Heb je vragen waar je met de beschikbare informatie nog niet helemaal uitkomt?
Mail mij dan (jacintha@cultuurinenschede.nl) en ik help je in het zoeken van het antwoord.

.

Protocol
Wil je met jouw groep repeteren, als de omstandigheden dat weer toelaten, dan moet een eigen protocol hebben. Het bovengenoemde protocol (zie onder kop LKCA, plus aanvullingen van KNMO en Koornetwerk, waar nodig) kan je hiervoor als richtlijn gebruiken.

Dit protocol hoeft niet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeente Enschede.
De gemeente heeft vertrouwen in haar culturele veld en gaat er vanuit dat het veld zich houdt aan de richtlijnen van het RIVM. Hierdoor is er besloten geen meldplicht op te stellen voor het aanleveren van protocollen.

.

Jeugdfonds Sport & Cultuur – Toolkit
Door de coronacrisis hebben meer gezinnen geldzorgen en dan wordt vaak als eerste bezuinigd op deelname aan sportclubs en culturele lessen.

Vorige maand heeft het Jeugdfonds Sport & Cultuur de campagne ‘Mag ik straks ook weer meedoen?’ gelanceerd, waarmee ouders geholpen kunnen worden als er thuis geen geld is.
Ook zijn er handige toolkits beschikbaar waarmee organisaties hun doelgroepen kunnen informeren over mogelijkheden bij het fonds.

De toolkit bevat onder andere teksten voor de website en nieuwsbrief, poster, flyer en teksten voor social media kanalen. De toolkit is te downloaden via https://jeugdfondssportencultuur.nl/voor-wie/toolkit-cultuur/.

Meer weten over de mogelijkheden? Mail dan naar communicatie.nederland@jeugdfondssportencultuur.nl

 

 

 

 

Reactie achterlaten

« Terug naar het nieuwsoverzicht