VAR / wet DBA? Hoe nu verder?

Update wet DBA: een pas op de plaats tot 1 januari 2018

Naar aanleiding van alle commotie rondom de wet DBA (afschaffen VAR) maakt het kabinet een pas op de plaats. Het kiest voor een oer-Hollandse oplossing: gedogen. De Wet blijft van kracht, maar handhaving wordt opgeschort. Geen boetes of naheffingen tot 1 januari 2018, tenzij er sprake is echt malafide praktijken. Voor de kunsten geeft dit rust en ruimte.  Geen vrees voor naheffingen, meer tijd om na te denken over “hoe nu verder”.

Ook kabinet en Tweede Kamer denken na over de vraag “hoe nu verder.” Een terugkeer naar de VAR wordt uitgesloten, zo bleek uit het debat op 8 december in de Kamer. Een snelle aanpassing van de wet komt er ook niet. En het ‘circus modelcontracten’ blijft (voorlopig) ook. Het kabinet gaat onderzoeken hoe de begrippen ‘gezag’ en ‘vrije vervanging’ anders of concreter kunnen worden ingevuld. Wat daar zit de knoop, ook voor onze sector. De aanbevelingen van de commissie van deskundigen (commissie Boot) die zich over de wet DBA heeft gebogen worden bij de oplossing betrokken. Het rapport Boot hanteert een praktische lijn, kijk naar de omvang en duur van de opdracht, het tarief, en de aard van het werk. Korte klus wijst op zelfstandigheid, lange duur op een dienstverband. Tarief duidelijk boven cao wijst ook op zelfstandigheid, onderbetaling juist op schijnzelfstandigheid. Werkzaamheden die behoren tot de kernactiviteiten wijzen op een dienstverband, specialistische klussen juist niet.

Al met al blijft de onzekerheid. Toch biedt de pas op de plaats en de richting die de politiek op wil wel kansen. De beoordeling van de arbeidsverhouding wordt eerder soepeler dan strenger. Zo gemakkelijk als het met de VAR was wordt het echter niet meer. Wil je als zelfstandige werken, zorg dan dat je je bedrijfsvoering op orde hebt. Dat is belangrijk, ook vanwege de zelfstandigenaftrek. Boodschap aan instellingen en gezelschappen: wil je zelfstandigen inhuren, huur dan geen zelfstandige in als er eigenlijk sprake is van een vacature.  Om je aan te passen is nu langer de tijd, tot 1 januari 2018.

Geschreven door Peter van den Bunder, bestuurder zelfstandigen bij de Kunstenbond

Meer weten? Hulp bij het op orde krijgen van je ondernemerschap? Vragen over modelcontracten? Neem contact op met de Kunstenbond: info@kunstenbond.nl

Reactie achterlaten

« Terug naar het nieuwsoverzicht